Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Ja, het is alweer de laatste ledenavond van 2013.

Als afsluiter hebben we een top-voordrachtgever, namelijk niemand minder dan Wilfried van der Elst.
Wilfried heeft naast z’n passie als aquariaan ook het onwaarschijnlijke talent als standup comedian. Ondanks z’n steeds overboekt programma maakt hij maar al te graag wat tijd om bij ons een voordracht te komen geven. Dat de nodige humor zeker niet zal ontbreken staat nu reeds vast.

Wilfried:

“Wat bedoel ik met “de onderste plank”? Wel, vissen die je het beste wat frisser houdt. Bijvoorbeeld op de onderste plank van je aquariumkamertje. Ik heb deze uitdrukking mogen lenen van de sympathieke Jan Klungers. Hij is al lang een liefhebber van soorten die het graag wat frisser willen. Dit heeft niets met krenterigheid te maken, maar echt met de gezondheid van de vissen. Het zou later blijken dat dit nog veel belangrijker is dan ik voorheen dacht. Ze komen van wat men weleens “subtropische” gebieden pleegt te noemen. Voor ons lijken verre gebieden altijd tropisch (= heet), maar dat is echt niet altijd zo.

Een hele tijd geleden begon ik me te interesseren voor vissen voor het onverwarmde aquarium. Voor vele mensen is dit synoniem voor goudvissen. Wel deze mensen zullen enorm verrast zijn. Ook de “ervaren” aquariaan zal toch wel wat soorten zien passeren die hij nog nooit gezien heeft. Ik weet het, straffe uitspraak, maar kom maar kijken. Een aquarium in de huiskamer zonder verwarming, gaat zo tussen de 17 en25°C. net het bereik van vele streken die we de subtropen noemen. Het zijn ook soorten die we al van voor de jaren 50 kennen. Maar ook soorten van het Mexicaans hoogland. Bij de spreker blijven vele soorten zelfs in de zomer buiten, tot oktober, deze vissen kunnen daar niet alleen goed tegen, maar hebben het zelfs nodig. Zoniet worden ze niet veel ouder dan één jaar. En voor de mensen die denken dat er geen kleur op zit, tja, dan moet je komen zien.

Ga naar de bovenkant