Project Description

1992 – Eerste houtlandse ruilbeurs

De eerste ruilbeurs vond plaats op 14/06/1992.

Als er één activiteit was waaraan de naam Skalaar Torhout gekoppeld was in de jaren ’90, dan was dit de Houtlandse aquaristische ruilbeurs. Er zijn tot nu toe een twintigtal edities door Skalaar Torhout georganiseerd!

Honderden standhouders en duizenden bezoekers over de jaren heen hadden er hun weg gevonden en dit was de PLACE TO BE om je er planten, vissen en alle benodigdheden aan te schaffen aan liefhebbers prijzen. Menig verenigingen hebben ons voorbeeld gevolgd.

De ruilbeurzen vonden tot 2006 plaats in Zaal De Bosgalm (Don Bosco Torhout). Daarna werd terug gegaan naar zaal De Biekorf ( Drie Koningen).

Op een paar uitzonderingen na vond die altijd plaats op de eerste zondag van de maand juni en dit stond bij ieder liefhebber in grote dikke vette letters genoteerd.

Meestal was er ook een thema aan gekoppeld Bv. voedseldieren, kweken van vissen, aanleggen van een vijver. Dit werd verzorgd door een voordracht of een promotiestand of beide.

De doelstelling van deze beurzen was de mensen stimuleren om te kweken met hun visjes en planten en zodanig op die beurs een afzetmarkt te vinden voor hun kweekproducten en natuurlijk ook andere aquarianen te leren kennen.

Hieronder vindt U enkele artikels uit het archief over de aquaristische ruilbeurs…

1998 – Aanleg tuinvijver in park De Brouckère

23/05/1998: Er werd lang beraadslaagd of er nu een fontein of een vijver in het park De Brouckére ging komen.

Er waren voor-en tegenstanders allen met hun eigen redenen, uiteindelijk werd de knoop doorgehakt en werd het de huidige vijver die men nog steeds kan bewonderen in het park.

In samenwerking met het stadsbestuur werden er afspraken gemaakt hoe groot, welk materiaal, enz… Voor het beheer in de vijver en de moeraszone werd Skalaar Torhout aangesteld ook voor het verdere onderhoud. De beplantingszone buiten de moeraszone viel onder de stedelijke groendienst.

Het werd maar liefst een vijver die een literinhoud van 200 000 liter bevat het diepste punt meet 1m75. Tal van leden hebben er hun schopje en schepje in bijgedragen. De gehele vijver bestaat uit EPDM-folie. Hij is gevuld met tonnen rijnzand en de filtering gebeurt volledig natuurlijk door zuurstofplanten.

En om de woorden van de burgemeester nog eens erbij te halen: Niet alleen de leden, maar de gehele gemeenschap kan ervan genieten.

1999 – Tentoonstelling ’50 gouiden skalaars’

Tentoonstelling ’50 Gouden Skalaars’ naar aanleiding van het 50ste jubileum van Sklaar Torhout.

Hieronder vindt U enkele artikels uit het archief over de tentoonstelling “50 Gouden Skalaars”.

1999 – Verbroedering met Zilverhaai Beringen

19/06/1999: Met deze datum werd de verbroedering van Skalaar Torhout met Zilverhaai Beringen een feit.

Er was al een tijdje over gepraat in beide provincies en eindelijk was het zover. Er werd afgesproken om jaarlijks elkaar te bezoeken met daarbij horend een uitstap, evenement en een etentje. Een gezellig samenzijn laat ons maar zeggen.

De eerste verbroedering vond dus plaats in Torhout op de tentoonstelling 50 Gouden Skalaars. Deze verbroedering vindt nog altijd plaats, maar wordt ondertussen om de twee jaar georganiseerd elk op zijn beurt.

1999 – Skalaar wordt een koninklijke vereniging!

In het jaar 1999, het jaar waar onze jubileumtentoonstelling plaatsvond ( 50 Gouden Skalaars) werden we benoemd tot Koninklijke aquariumvereniging.

Die benoeming werd toegekend aan verenigingen die vijftig jaar bestaan. De huldiging werd bijgewoond door een delegatie van Skalaar Torhout ( Davy Baeckelandt, Coulembier Glenn, Georges Casier (+) en Joris Diopere).

De festiviteit vond plaats in de balkonzaal van het Provinciaal Hof in Brugge. We kregen uit handen van gouverneur Paul Breyne een onderscheiding en een eremetaal.

Vanaf nu mocht Skalaar Torhout( samen met 17 andere verenigingen) zich officieel Koninklijk noemen!