Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

wie zijn ze, wat doen ze en vooral: wat maakt ze zo boeiend om te kweken?
De voordracht kon al op veel meeval rekenen op de insecten experience 2011 aan de universiteit van Wageningen en is bedoeld voor jong en oud, ervaren kwekers en nieuwelingen.

Verder zullen ook een aantal soorten in levende lijve te bewonderen zijn!

Wandelende takken en bladeren (met een Latijns woord ook wel phasmiden genoemd) zijn insecten die doorgaans een sterke gelijkenis met twijgen en bladeren vertonen. Iedereen kent ze of heeft er op z’n minst al van gehoord maar wist je dat er wel reeds 2900 verschillende soorten bekend zijn? Deze “takken of blaadjes” zijn natuurlijk te vinden in hun natuurlijke milieu, meestal zijn dat (sub)tropische gebieden. Slechts enkele takkensoorten komen voor in Europa: je vindt ze in zuidelijke landen zoals Griekenland, Italie, Spanje, het zuiden van Frankrijk, maar bij ons kan je ze jammer genoeg niet vinden in het wild! Ze hebben de kunst van de camouflage tot op grote hoogte gedreven en lijken sterk op al dan niet dorre takken of bladeren, zodat ze voor hun natuurlijke vijanden moeilijk te ontdekken zijn. De Phasmid Study Group publiceert een lijst van soorten wandelende takken en wandelende bladeren die worden gehouden door leden. Zo heeft elke wandelende tak die als huisdier wordt gehouden een PSG-nummer.

Heb je eenmaal wandelende takken in huis gehaald, komt het erop aan ze zo goed mogelijk te verzorgen, zoals je met elk ander huisdier zou doen. Nog beter is om voor de aanschaf al even na te kijken wat een bepaalde takkensoort nodig heeft om zo goed mogelijk in leven te blijven en zich te kunnen voortplanten. Je hebt dus informatie nodig over huisvesting, omstandigheden zoals temperatuur en luchtvochtigheid en het juiste voedsel. Precies al deze zaken zullen Rob en Kristien je deze ledenavond proberen bij te brengen. Het wordt trouwens niet enkel een boeiende voordracht maar zij zullen ook daadwerkelijk verschillende exemplaren meehebben zodat we ze van heel dichtbij kunnen bewonderen.

Rob Simoens en Kristien Rabaey zijn niet zomaar de eerste de beste die wat over wandelende takken komen babbelen. Beide zijn ze een echte authoriteit op dit gebied en de passie voor die dieren druipt er als het ware af. Onder andere zijn zij ook de drijfveren van de Belgisch-Nederlandse Phasma-werkgroep. (http://www.phasma.eu)

Ga naar de bovenkant