Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

UPDATE Wegens de strengere corona-maatregelen, zullen we deze ledenavond niet laten doorgaan. Onze excuses hiervoor. Mvg, het Skalaar-bestuur.

In de grote lijn ben ik liefhebber van praktisch iedere tropische vissoort. Ik ben altijd benieuwd naar het verzorgen en het gedrag van een vissoort en wil van iedere soort die ik verzorg toch wel iets bijleren, gelijk van welk continent het dan ook mag zijn. In mijn 35 jaar dat ik al aan aquaristiek doe, heb ik dan ook al wat kennis vergaard. Maar men moet eerlijk toegeven dat je nog altijd nieuwe dingen en waarnemingen ontdekt en je nooit ten einde bent in deze hobby en dat is net datgene wat mij prikkelt om verder te doen. Na een tijdlang z

o een beetje van alles te hebben gehouden, zonder echt een voorkeur te maken, begon ik na wat opzoekingswerk meer en meer de woorden “endemisch”, “kwetsbaar”, “bedreigd”, enz… bij onze vissoorten te lezen. Nu heb ik ook nog verscheidene vissoorten uit verschillende continenten, maar deze zijn nu meer met zorg uitgekozen of ze zijn endemisch voor dit gebied, of kwetsbaar of bedreigd…

De laatste jaren ben ik mij gaan verdiepen in de West– en Centraal Afrikaanse soorten. Dit heeft zo zijn redenen, er is een kleine minderheid van onze aquariumliefhebbers ( zeker in België) die deze soorten houden. Als we dan nog een stapje verder gaan en we halen de klassiekers eruit zoals de Congozalm, de gele Congozalm, de kersenbuik Cichlide en de rode acara bijvoorbeeld dan wordt dit kransje van liefhebbers nog veel kleiner.

Ik kan u garanderen dat West– en Centraal Afrika een hele resem prachtige zalmen, barbelen, Killi’s, dwergcichliden enz… te bieden heeft, die zeker niet moeten onder doen qua kleur zoals hun Zuid-Amerikaanse broeders. Het aanbod van de Zuid-Amerikaanse vissoorten en het beeldmateriaal zijn veel groter dan dat van Afrika. En dit heeft zo zijn redenen: eerst en vooral wordt de import van ( nieuwe) West– en Centraal Afrikaanse soorten enorm belemmerd door de vele onrustheden die zelfs ontaarden in burgeroorlogen. Dit heeft dan weer tot gevolg dat men geen constante aanvoer kan garanderen en dit zorgt er dan ook weer voor dat sommige soorten erg prijzig kunnen zijn. Als blanke ben je ook in vele regio’s niet meer welkom en wordt er negatief reisadvies gegeven ( dit wordt dan ook weer moeilijker om beeldmateriaal te maken). En dan zegt het spreekwoord: “onbekend maakt onbemind”.

Daarom heb ik dan ook besloten een tijd geleden, gekende, maar ook vele minder gekende soorten te verzorgen en ook proberen na te kweken van West– en Centraal Afrika. Om in de eerste plaats ze meer bekend te laten worden bij het breder publiek en zo hopend dat ze ook meer waardering krijgen in de hobby. Want net zoals bij ondertussen zoveel vissoorten is dit ook bij de West-Afrikaanse-en Centraal Afrikaanse soorten van belang!

Mijn voordracht laat je kennismaken over hoe je een aquarium opzet voor West– en Centraal Afrikaanse soorten, hierbij wordt er wat nader ingegaan op de keuze van het decoratiemateriaal, planten belichting…Ik hou het licht en luchtig maar de bedoeling is dat je toch een idee krijgt.

Verder laat ik je de twee gezichten ( mooi en minder mooi) van West– en Centraal Afrika zien en een deel van (waaronder soorten die ik zelf verzorg) de vele gekende en minder gekende vissoorten die West– en Centraal Afrika ( nu nog) rijk zijn. Je zal zien dat er hele mooie soorten voorkomen en als je de kans hebt, ze op de kop te tikken, je die kans zeker eens moet nemen. Nieuwsgierig: dan kan ik je maar één raad geven, kom gerust een kijkje nemen en stel je open voor het West– en Centraal Afrikaans aquarium.
Hopelijk tot dan! Mvg, Glenn

Tot op de ledenavond!

Ga naar de bovenkant